Mi és az esküvőnk

Tervek, ötletek, benyomások több-kevesebb részlettel a szervezésről, a szervezőkről.

Esküvői fotózás

2011.02.15. 07:35 | lehomme | Szólj hozzá!

Gondolatok

Egy esküvőhöz kell egy jó fotós, ez nem kérdés. De milyen fotós, mit fotózzon?

Az esküvő jó esetben egyszeri alkalom. Például nagyimről sem készült sok kép élete során, de nagy alakú, táblás esküvői képe neki is van, erre még volt igényük falun, pedig ők kevésből éltek.

Rólam is csak akkor készült kép, amikor történt valami hivatalos. Amikor megkaptam a személyit, nemrég cseréltem le, mert minden bankkisasszony felvihogott, amikor látta a 20 évvel korábban készült képemet.

Ha valakiről egyetlen normális fotósorozat készül az életben, akkor ezek az esküvői fotói lesznek.

Itt van szép smink, ruha és felszerelés.  Ez nem kérdés, esküvői fotós, fotózás az kell.

Mennyibe kerül egy fotós? 

2011-ben egy esküvői fotózás ára 50-200 ezer forint között van., persze minde attól függ, hogy mi van a csomagban.

Az átlag esküvői fotózás ára most 100-150 környékén van. Videó készítéssel együtt elmehetünk 200 ezerig is, főleg akkor, ha egy helyről rendeljük a két szolgáltatást.

Persze ez lehet sokkal több is, de ezért a pénzért lesz olyan emlékünk, amelyet szívesen mutogatunk.

Mit veszünk meg, vagy miért is kell fizetnünk, avagy az esküvői fotózás részei:
- Stúdió, műtermi fotók a párról - csak akkor ha van a fotósnak műterme, régen a technika miatt ez volt az alap, de ma már másodlagos szerepe van. 
- Szertartás(ok) fotózása  - polgári, egyházi - család inclusive - alap
- Valamilyen külső helyszínen történő fotózás a párról - alap.
- Videó a buliról. - Ma még extra, nem mindenki igényli a részeg rokonokról készült videókat.
- Tortavágásos képek, menyecske tánc éjfélkor - opcionális. A fotós esetleg felárat kérhet, ha éjfélig marasztaljuk.  

A fotós egyéb szolgáltatásai a fotózáson kívül:
- Retusálás, adott számú képre. – kapunk X darab szépen feldolgozott képet
- Papírkép vagy album, inkább az utóbbi. - 20 képtől indul
- CD vagy DVD a nyers és feldolgozott képekkel – van olyan fotós, aki csak a feldolgozott képeket adja át, 640x480méretben, amivel ugye később nem sok mindent lehet kezdeni, jó minőségű előhívásra nem igazán alkalmasak
- Egy szépen szerkesztett videó képekből, zenével a legszebb pillanatokról
- Képek feltöltve egy, fotós által létrehozott honlapra

Hogyan lehet olcsóbban kihozni a fotózást?

Mindig vannak kezdő fotósok, akik szeretnének belépni a piacra, referencia munkát vállalnak, olcsóbban, esetleg másod fotósként vállalnak munkát. Itt meg kell gondolnunk, hogy ezeket a képeket fogjuk mutogatni 20 év múlva is, ennek azért jól kellene sikerülnie.
Kezdő fotósoknál leginkább a rutin hiányzik még, a tapasztalat általában nagyon sokat dob az eredményen. Fontos, hogy legyen szeme a fotósnak a részletekre  is, tudjon ötleteket adni a párnak, kompozíciót alkotni egyszerű kattogtatás helyett.
A kockázatot csökkenti, hogy megbeszélhetünk egy próbafotózást, ahol megnézhetjük, hogy mire képes az illető.

Ezután még mindig mondhatunk nemet.

Azonban tudnunk kell azt, hogy egy fotós felszerelés millió forint környékén indul, tehát lehet, hogy valaki lelkes és ügyes, szép, akár profi tájképes portfóliót mutat nekünk, az nem jelenti, hogy a felszerelése alkalmas esküvői fotózáshoz, portré készítéshez is.

Még egy lehetőség olcsóbbá tenni a fotózást: Ha nem szombaton tartjuk az esküvőt, akkor kaphatunk kedvezményt.

Studió fotózás kell-e?

Nem mindenki szeret ilyet csinálni  - La Femme például nem igényli.

Ezek általában beállított képek, a fotós itt tudja kontrollálni a fényeket, csak olyan fény van jelen amilyet ő szeretne, ráadásul olyan mértékben, ahogy ő akarja. Azonban a fotókon látszani fog, hogy beállított képek.

Fotók a buliról?

Naplemente után csak mesterséges fénnyel lehet fotózni, ugye a fényképezéshez fény kell. A buliról készült képeken látszani fog, hogy éjszaka készültek, vakuval. Szerintünk teljesen felesleges a bulin fotózni. Videó azonban itt jól jöhet, a hangulatot biztos vissza tudja adni.

A mi esküvőnkön nem fog profi videó készülni, amatőr videó igen. Nem, olyan nem:)

Mennyi kép legyen?

Egy esküvőről számunkra 80-100 kép elég.
Nem kell 600 vagy 1000  kép, gondoljunk bele, hogy mikor fogjuk visszanézni ezeket a képeket? 600 kép esetében  ha csak másodpercenként nézünk meg egy képet, az 10 perc átpörgetni őket egyesével.
Mi inkább a minőségre utazunk ezen a napon.  

Utómunka

Digitális fotók esetében az előhíváshoz szükséges laborok szerepét átvette a számítógép.
Bármilyen jól is sikerül egy fotó, sosem árt egy kicsit manipulálni a számítógépen.
Afotósnak is belekerülhet pár napba míg ilyenformán feldolgozza és átadja a képeket.


Tapasztalatok

- A fotósok általában 50 km-en belül mozognak ingyen, azon felül felárat kell fizetni, ez általában benzinköltséget jelent, de lehet fix összeg is.

- Némelyik fotós elég furán szab árakat. Például 80 ezerért találtunk olyan ajánlatot, ahol kevés fotó volt retusálva, a képeket csak papíron kapjuk meg. A közepes csomagban is csak cd-n adnak képeket, akkor is csak 640x480-as felbontásban, egy jó 10X15-ös nyomtatáshoz legalább 3 megapixel kell, de ma már a mobiltelefonok is hozzák ezt, tehát 640X480-ban képet ajánlani 2011-ben mi egyértelműen pofátlanságnak tartunk. Válasszunk drágább csomagot, vagy keressünk másik fotóst.  

- A fotósok keresése közben találkoztunk olyan esettel, hogy a fotós által referenciaként a honlapon szerepelt képek nem voltak benne a  pár által megkapott albumban. Érdekes.

- Ha egy fotós munkaközösségtől, szervezettől rendelünk fotóst, ügyeljünk arra, hogy egy tapasztalt fotóst kapjunk, egy ismerős pár járt úgy, hogy bementek egy több fotóssal dolgozó szalonba és egy totál kezdőt kaptak. A fotóik is úgy néztek ki, sajnos.

Címkék: fotó videó

Házassági szerződés - megint

2011.02.14. 06:19 | lehomme | Szólj hozzá!

Több bejegyzés átolvasása után a legjobb magyarázatot és leírást itt találtam:

https://ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410000/420000/Hazassag20091202.html#paragr1

Innen szemezem ennek bejegyzésnek a lényegét.

A házassági szerződés célja: semmi több, mint pontosítás.

Kiábrándító lehet, de már van házassági szerződése minden párnak, akik házasodásra adják a fejüket. A polgári törvénykönyv rendelkezik a vagyon elosztásáról válás esetén.

Akkor miért kell külön szerződni?

A törvény nem határozza meg, hogy mi számít különvagyonnak és mi az a vagyon, ami a házasság előtt keletkezett. Ezt egy válás során a felek feladata eldönteni, esetleg bizonyítani és ez nem mindig megy békésen.
Azonban a házassági szerződéssel saját magunk tudjuk szabályozni, hogy mit tartunk közös és külön vagyonnak, a törvény általános rendelkezései helyett. A szerződéskötéssel jogunk lesz arra, hogy ne a törvény, hanem a saját döntésünk legyen a bíró közöttünk.
Miért bíznánk valamit az államra valamit amit nem muszáj?

Még két magyarázat a házassági szerződésre:
A házassági szerződés célja egyrészt a korábban megszerzett vagyon védelme, másrészt pedig a jövőbeni – a törvény alapján automatikusan létrejövő – vagyonszerzési közösség megakadályozása, illetőleg korlátozása.
A házassági vagyonjogi szerződéssel a házasulók vagy a házastársak a törvény rendelkezéseitől eltérően határozhatják meg, hogy mely vagyon kerül a közös-, illetőleg a különvagyonba, így méltányosabb és a felek számára elfogadhatóbb helyzetet teremtve egymás számára. 

Hogyan lesz érvényes?

A házassági vagyonjogi szerződés ritka kivételekkel közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalva érvényes.
Igen, egy harmadik fél elé kell járulni, be kell vallani a szóban forgó vagyonrészt az ügyvédnek, aki ezt ellátja egy 500 forintos bélyegzővel ,cakkos bélyegzővel, ezután érvényes lesz.  Kínos lehet vagyont bevallani, de ez van.

Mikor lehet készíteni?

Nem csak friss házasoknak lehet ilyet kötni. Házassági szerződést lehet házasság alatt is kötni, vagy módosítani. Természetesen itt is akkor érvényes a módosítás, ha ügyvéd előtt történik, tehát fizetni kell a bélyegzőért.

Külön vagyon haszna:

Közös vagyon körébe tartozik a különvagyonnak az a haszna is, amely a házassági életközösség fennállása alatt keletkezett, levonva ebből a vagyonkezelés és fenntartás költségeit (pl. a különvagyon tárgyát képező föld megműveléséből adódó mezőgazdasági termény), a feltalálót, újítót, a szerzőt, és más szellemi alkotást létrehozó személyt a házassági életközösség fennállása alatt megillető esedékes díj. Ebben az esetben maga az alkotás természetesen nem esik a közös vagyon körébe, csupán annak "haszna".
Ha tiszta is, hogy mi számít a különvagyonnak a felek között, attól még az ebből befolyó haszon az közös. Erről lehet rendelkezni hogy ne így legyen. De ezt a haszon dolgot biztos, hogy pontosítani kell.

Miért kell rendelkezni a külön vagyon hasznáról? 

Ha van egy nagyértékű ingatlanja az egyik félnek, amelyet kiad: az ingatlan az övé és az övé is marad. Az ebből befolyt haszna azonban házasság időtartama alatt közös, erre az összegre váláskor joggal tarthat igényt a másik fél.
Egy kérdésem lenne azzal kapcsolatban, hogy mi számít haszonnak: részvénynél haszon-e, ha árfolyamnövekedés következett be, de mondjuk nem adom el a részvényt, csak a számlámon az egyenleg többet mutat, mint a házasságkötéskor?
Az osztalék ilyen szempontból egyszerűbb dolog, mert az haszon, kimutatható, kész. De a részvények esetében lehet árfolyamnövekedésről szó, amely csak eladáskor érvényesül. Az ingatlan ilyen szempontból még bonyolultabb, mert nem lehet tudni a tényleges szerződéskötésig az árát.  A részvényárfolyam az látható követhető, feltéve, hogy a felek megosztják egymással ezt az információt.

Milyen különvagyon válik közös vagyonná és mikor?

A tizenöt évi házasságban való együttélést követően közös vagyonná válik az a különvagyonhoz tartozó tárgy is, amely a mindennapi közös életvitelt szolgáló, valamint a szokásos mértékű berendezési és felszerelési tárgy helyébe lép.
Kiemelném, hogy a különvagyon, vagyis amit a felek a házasság kötés előtt szereztek, az mindig is különvagyonnak fog számítani, szó sincs arról, hogy öt,t íz év múlva bármi bekerülne ebből a közös vagyonba. A fenti sorok csak bútorokról, tévéről, mosógépről szólnak, nem nagyobb értékű vagyonról.

----

Ha van jogász az olvasók között, szívesen venném a kérdéses részek tisztázását.

Várjuk a kommenteket. 

Címkék: hivatalos dolgok

Kell-e vőfély / ceremóniamester az esküvőre?

2011.02.10. 17:43 | lafemme | Szólj hozzá!

Ma már nem kötelező elem, de ártani nem árthat ha van mellettünk valaki aki segít és közvetít a násznép, a szolgáltatók és az ifjú pár között.
 
Le homme volt  olyan esküvőn, ahol nem volt vőfély és mégis nagyon jól sikerült. Nem volt túl sok meghívott, de volt jó pár barát, akik buliztak egy jót miután az idősebb korosztály lelépett. Lányrablásról és ilyen hülyeségekről szó  sem volt. Oda nem kellett vőfély.
 
Voltunk egy másik esküvőn is, ahol egy barát volt a koordinátor, ráadásul kétnyelvű lagziról volt szó, ami azért nagyon nehezíti a dolgot.
Nem sikerült rosszul, de volt amikor kicsit elveszettnek éreztük magunkat, nem tudtuk mi következik, mire várunk stb. és kedvünk lett volna az ifjú párhoz szaladgálni a kérdéseinkkel.
Na itt rájöttünk, hogy ezt el szeretnénk kerülni.
 
Ez alapján döntöttünk úgy, hogy a mi esküvőnkön lesz valaki, aki szervez, vezényel, tereli a népet, segít nekünk ezen a napon amiben csak lehet, hívják akár vőfélynek, akár ceremóniamesternek, akár speakernek. Lényeg, hogy legyen valaki aki nem túl erőltetett módon, de tudatja a néppel hogy kb. mi következik és aki koordinálja a zenészeket, pincéreket stb. is. Nem igazán van igényünk lánykikérésre, hangos kíséretre, csörtetésre, rigmusokra a leveshez, csak valaki szépen vezesse végig egy vonalon a dolgokat, ne nekünk kelljen.
 
Először mi is egy nagyhangú, szórakoztató barátra gondoltunk, de egyrészt féltünk, hogy olyan játékokba fog belevinni minket a kis vicces, amiket nem szeretnénk, másrészt ebben az esetben ő nem igazán ihat, nem mulathat felhőtlenül, ami meg azért nem az igazi, nem szeretnénk pont őt megfosztani a szórakozástól.
 
Mivel még mindig nincsenek esküvőszervező vagy sokszor házasodott szakértő ismerőseink akik szívesen adnak tanácsot, így ismét következett a keresgélés az interneten. (lakodalomba.hu, borsodieskuvo.hu)
Beszéltem  4-5 jelölttel, a tarifa kb ugyanaz volt mindenkinél aki szóba jöhetett (nem volt visszataszítóan paraszt a telefonban), kb. 40-50K HUF attól függően, hogy mit kíván az ifjú pár.
A választás úgyis a személyes találkozón dől el, szimpátia alapon.
+ infók:
- általában senki nem kér előleget, nincs szerződés meg ilyesmi, csak szóbeli megállapodás amolyan gentlemen's agreement és utólagos fizetés
- találkoztunk olyannal is aki nem szabott meg konkrét tarifát, hanem a kedves ifjú pár mérlegelheti a lagzi után, hogy mennyit ad felmutatott teljesítmény függvényében (persze irányadó összegeket itt is kaptunk).
 
Találtunk is valakit, aki szimpatikus volt, több esküvőt is levezetett már, mind vőfély, mind ceremóniamester szerepben.
Egy kis disznóölős, hurkatöltős, disznótorosos rendezvényen sikerült őt személyesen is megnézni ceremóniamesteri működése közben, szimpi volt.
Javasolta, hogy üljünk le 1-1,5 órára, beszéljük meg mit is szeretnénk, meg persze mit nem.
 
És néhány rémes eset amiről hallottunk:
- volt olyan ahol a mennyasszony elsírta magát, mert a vőfély a már rég eltávozott nagypapától kérte ki a menyasszonyt a lányos házbúl az előre egyeztetett nagymama helyett -> tehát attól, hogy van vőfély még nem fog minden flottul menni
- a mennyasszonyt elrabolták a barátok, de senki nem ment érte, végül a vőlegény telefonált a haveroknak, hogy őt nem érdekli, nem megy a mennyasszony után, hozzák vissza -> a násznép tudjon róla, hogy ha hasonlót terveznek azt mindenképp egyeztessék a koordinátorral, hogy minden érintett tudja végül a dolgát
- láttunk  olyat videón, ahol egy vidéki városi esküvőn a vőfély jobbnál jobb szövegeket adott elő, mindent amit ilyenkor kell végigvitt, azonban sok volt és nagyon erőltetetten jött ki -> egy vőféllyel meg lehet beszélni, hogy mit adjon és mit ne, itt egyértelműen a lelkes vőlegény hibája volt, hogy zavarba hozta a lányos házat és a teljes násznépet a váratlan akcióval 
 
+forrás:
Megelőztek minket ezzel a témával is:
Nem rossz kis cikk került fel, kb. arról írnak amiről mi, a cikksorozat sem rossz, nem mond ugyan túl sok újat, de kiindulópontnak jó lehet 1-1 témában.

Címkék: vőfély

A helyszín III.

2011.02.09. 18:46 | lafemme | Szólj hozzá!

Kicsit megkésve ugyan, de folytatom a lehetőségként felmerült helyszínek leírását a január végén feltett poszt folytatásaként.

Régiposta Étterem
Miskolc-Lillafü
red, Erzsébet sétány 21.
http://fortunaetterem.hu/
Én nem voltam ott, csak le homme ment el Lillafüredre megnézni. Azt mondta, hogy sokat kellene díszíteni, hogy hangulatos legyen, ha már ő is ezt mondja akkor elhiszem.

A honlap alapján hangulatos a kert, polgári vagy egyházi szertartást is lehet tartani a helyszínen.
A kaját a bulgárföldi Fontana étterem adja, ára 5300Ft/fő, a többit lásd a honlapon.


 

Bortanya
Miskolc,
Csáti sor 377.
http://www.bortanya.eoldal.hu/
Nagyon tetszett ez a hely, a Kis-Avas zegzugos pincesorain mindig szívesen járok, előjönnek tini-korom szép emlékei:-)
Igaz nem sok fejlesztés volt ezen a környéken az elmúlt időszakban, de ezt a helyet jól megcsinálták.
Amin még lenne mit fejleszteni az a megközelíthetőség. Két opció van:
- kocsival: nem próbáltuk meg mert a legnagyobb hóesés után mentünk és esélyünk sem lett volna feljutni a tekergőzős szűk utcákon, de mint utólag kiderült jól tettük, a tulajnak sem sikerült :-)
- gyalog: az Erzsébet térről az avasi református templom mellett vezető lépcsőn felsétálva mindenki meg fogja találni a helyet, kicsit kaptatós, de szép a kilátás, vagy a kilátótól is le lehet sétálni, ez kicsit hosszabb út.

Már érkezéskor kiderült, hogy a parkolás nem erőssége a helynek, 5-6 autó fér el, + a környező utcákban még néhány, hmmm.... biztosan örül majd a násznép nyáron a 40 fok melegben egy kis sétának:-)

A tulaj (vagy ügyvezető???, nem tudom) szimpi volt, szívesen elmesélt mindent, adott néhány tippet, hisz ő is most januárban tartotta ott az esküvőjét.
2 külön helyiség van, egy tágas végig ablakos a vacsorának, kijárattal a teraszra, és egy külön hely egy bárpulttal, mi ide gondoltuk a táncot és a zenét, de a polgári is lebonyolítható akár.
Szállást max 12 főre tudnak biztosítani 2 fős szobákban, 10K/szoba áron.

80 főre alkalmas lenne a hely, de...
... a berendezés nem, ugyanis az asztalok nem szabvány vendéglátós méretek, a lábai között nem fér el 3 szék, csak 2,5 így sokaknak a lábaik között az asztal lábával kellene elfogyasztaniuk a vacsorájukat. Rendes volt a srác, hogy ezt mondta, nem szúrtuk volna ki. De ha valaki visz normál négyszögletű vagy körasztalokat akkor mindjárt barátságosabb, mert egyébként nem volt hiba:
-kaja: kb. 5-6000Ft igény szerint (leves, sültes tál, gyümölcstál, éjféli töltött kápi)
-kávé-üdítő-ásványvíz korlátlan fogyasztása: 1500 Ft
-üveges Kozel: 300Ft
-tömény bevihető
-alap dekoráció (székszoknya, asztali futó, gyertya, szalvéta): 600Ft/f

 

Avasi Borvendéglő és Bormúzeum
Miskolc, Latabár sor 388.
http://www.freeweb.hu/bormuzeum/index.html
Ismét a Kisavas, vagyis nem is tudom, hogy ez oda tartozik-e még, lényeg, hogy a kilátó felől érdemes megközelíteni, onnan 1 perc lesétálni.

Nemrég építették a helyet, kb. egy elkerített kert a domboldalon, sok fával és kővel, nameg lépcsővel, nagyon hangulatos.
Korábban vendéglőként és bormúzeumként is üzemelt, ma már csak rendezvényeket szerveznek.
Azoknak ajánljuk akik kültérben gondolkoznak, bent 60 főre kényelmes, kint viszont 100 fő is le tud ülni, részben a fűre, sörpadokon ugyan, de nekünk tetszett (a padokra székszoknyaszerű fehér leplet tudnak adni helyben).

A konyhájukról és a helyről is csak jókat hallottunk korábban, az árak viszont kicsit húzósak:
- a hely bérleti díja: 100.000 Ft
- kaja: 7000 Ft / fő (rugalmasak, bármit megfőznek, akár svédasztalos megoldást is vállalnak csévinges rendszerben, hmmm... szimpi hogy nem a pincéreknek kell rohangálni, hanem lecsaphat a nép a kajára)
- italok behozatala esetén 1500 Ft / fő tárolási és szervízdíj

Negatívumként említendő:
- a kilátó melletti parkolóban nem a legbiztonságosabb otthagyni az autókat, az őrzést meg kell oldani
- épp december végén csúszott meg a domboldal a hely alatt, de azt azóta ha jól tudom kijavították, feldúcolták, stb.

Viszont mindezek ellenére hangulatos, nem igényel sok díszítést és a polgárit is lehet helyben tartani.
Megfontolás tárgya!

 
Molnár Csárda:
Miskolc-Alsóhámor, Vadas Jenő u. 6.
http://www.molnarcsarda.hu/
Elöljáróban el kell mondani, hogy ez a hely árban megvert mindenki mást (perzse azok közül ahol normálisan elférnénk).
A honlapon minden infó megtalálható, ott a 2010-es árak szerepelnek, mi ehhez képest alacsonyabb, 6500Ft-os árajánlatot kaptunk az italfogyasztás nélküli menüre, 9900Ft-ost a korlátlan italfogyasztásosra (+10% szervízdíj persze, de még így is nagyon jó). Mondjuk biztos az is közrejátszott, hogy december második felében, tehát jóelőre érdeklődtünk, viszont ekkor még elenyésző számú foglalásuk volt 2011 nyarára. Biztos van valami turpisság, de még nem jöttünk rá, hogy mi.

A hely egyébként nagyon hangulatos, kb. ilyet képzeltünk. Van lehetőség a szabadtéri szertartásra, csörgedezik a Szinva stb.
Beltéren is meg tudják oldani az étkezést, de az épületben a vacsora elfogyasztására egy emeleti helyiség ad lehetőséget, a táncra pedig az alsó helyiség lehet alkalmas. Ezt az elszeparálást nem igazán találtuk szerencsésnek (mondjuk lehet, hogy valaki pont ilyet szeretne), a lépcső viszont kizárta az idős rokonok szabad mozgását, így ez semmiképp nem opció.

Van viszont egy hangulatos, nem is olyan kis sátorszerű képződmény az udvarban, ez 100 főt kényelmesen befogad. Fapados ugyan, de párnát lehet rá tenni, ez minket nem zavart volna.

Nagyon komolyan elgondolkodtunk. Ennél olcsóbban nem tudjuk megúszni, ezt ekkor már  rég tudtuk, az egyetlen dolog ami visszatartott az volt, hogy a tavaly májusi árvíz idején a Szinva olyan mértékben öntötte el a helyet, hogy na olyat..... olyat biztosan nem szeretnénk az esküvőnk napján.


Számoltunk, osztottunk, szoroztunk, aztán választottunk, reméljük jól:-)

Címkék: étel ital helyszín dekor

Házassági Szerződés - Gondolatok még esküvő előtt

2011.02.09. 07:33 | lehomme | Szólj hozzá!

A házassági szerződésről főleg amcsi filmekben van szó, amikor egy vagyonosabb valaki óvni akarja a vagyonát a másik féltől és itt aztán van konfliktus helyzet rendesen.

Mi van ha ügyvédet kérdezel meg arról, hogy kell-e ilyen szerződést kötni ?

Ha ügyvédet kérdezel meg erről, akkor már borítékolom a választ. Kell. Pont.

Az ügyvédeknek ebből jövedelme lesz, ezért javasolni fogja a szerződés kötést. Sok netes cikk szól erről a témáról, de a cikk végén ott van az ügyvéd elérhetősége, ami elgondolkodtató, mivel ez olyan reklámszerű.

Az ügyvédek érvei: ez most olcsóbb, mint később egy válást lebonyolítani. Jobb felkészülni előre a váratlan helyzetekre. Az emberek ki tudnak fordulni magukból a válás során, ki tudja mit hoz a jövő. A válási statisztika pedig egy folyamatos katasztrófa képét mutatja. Fel kell készülni, mindenre, előre ma. Engem mindig kísértett egy hiéna képe, mikor ezeket a tanácsokat olvasgattam. De szerintünk igazuk van.  

Linkek

http://www.nleskuvo.hu/rw_cikk/hazassagi_szerzodes___legyen_vagy_sem_/

http://ingatlanmenedzser.hu/szakerto_valaszol/20080924_nem_ordogtol_valo_onnek_is_jol_johet_haza.aspx

Mi van a ha a párodat kérdezed meg arról, hogy kell-e ilyen papír ?

Ha a párodat kérdezed meg, akkor valószínű húzni fogja a száját. Én se értettem mikor le Femme felvetette a témát. Arra gondoltam, hogyhogy nem bízik bennem, miért nem ? Mit akar, mit nem akar? Mit akarok én? Mit akarhatok ?

Ráadásul valahol azt olvastam, sajnos nem tudom a forrást, de azt hiszem USA adat, hogy a házassági szerződést kötő párok kétszer akkora arányban válnak, mint azok akik nem kötöttek szerződést. Talán mivel a felek pontosan tudják, hogy mit várhatnak a másiktól és nem köteleződnek el egymás iránt annyira. De mi van akkor, ha eleve azok a párok kötöttek eddig házassági szerződést, akik alapból nem voltak úgy elköteleződve egymás iránt? 

Durva példa :a 80 éves Hugh Hefner és a 24 éves legújabb felesége között íródott házassági szerződést ki kellene venni a statisztikából, mert ha ők esetleg elválnak az szerintem nem számít a statisztikában. Nem ugyanaz, mint amikor két életét elkezdő fiatal köti az össze az életét.  (A képen nem tudom Hefner melyik nője van :-)

Az elköteleződés fontos egy kapcsolatban. Vajon akik kötöttek házassági szerződést, azok ugyanannyira elkötelezettek voltak a másik fél iránt? Vagy eleve van bizonyos fenntartásuk a másikkal kapcsolatban?  Ez már megint a tyúk vagy tojás esete.

A következő postban írok konkrétan a házassági szerződésfogalmáról, jogokról.

Címkék: hivatalos dolgok
süti beállítások módosítása