Mi és az esküvőnk

Tervek, ötletek, benyomások több-kevesebb részlettel a szervezésről, a szervezőkről.

A helyszín II.

2011.01.30. 21:56 | lafemme | Szólj hozzá!

Ígéretünkhöz híven következzen néhány szó azokról a helyszínekről amik szóba jöhettek.

Jelzem a lentiek kizárólag a mi szubjektív véleményünket tükrözik, eszünk ágában sincs senkit mocskolni vagy túldícsérni (az utóbbit nem biztos, hogy el tudom majd kerülni, mert ha én beleszeretek valamibe akkor nem kicsit leszek elfogult). De igyekszünk amennyire lehet objektívek maradni.

 

Fridolin Vendéglő
Miskolc – Alsóhámor, Szeleta u. 12/A.

http://www.fridolin.hu/
Itt jártunk először szétnézni. A január végéig tartó téli szünetük előtti utolsó napon, december közepén mentünk hozzájuk, este 6-ra értünk oda és megvártak, utánunk indultak a Dunántúlra hóesésben, sötétben, ezt mindenképp értékeltük.
Hangulatos, tágas kerthelyiség díszes kis eskető hellyel a Szinva patak partján (állítólag árvízmentes) + 120 főt kényelmesen befogadó, oldalt nyitott, fedett helyiség a vacsorához, külön színpaddal, viszonylag nagy tánctérrel. Kiraktak bemutatóként néhány asztal-díszítési lehetőséget, nézegettünk fotókat korábbi lagzikról, ámultunk, bámultunk.
Profik, látszik, hogy nem először csinálják, tudják, hogyan kell előadni mijük is van. Egyébként nem tudom, mennyi szállóvendégük lehet, de nyáron elég jól elfoglalhatják magukat ezzel a lagzi dologgal, július-augusztusra tele is volt a naptár már decemberben.
Persze elénk is toltak egy olyan csomagárat, amit később senki más. Kerek 11K Ft vendégenként rövidital nélkül (az üdítők és a csapolt Borsodi :-) korlátlan fogyasztása benne van), + díszítés opcionálisan 75 - 125K (+székszoknya organzával 450Ft/darab).
Huh, na itt nyeltünk egy nagyot, nem tudtuk mit várjunk a többi helytől később. Számítottunk arra, hogy a nadrágot is lehúzzák rólunk, ha kiejtjük a következő hónapokban az esküvő szót, de azért ez erős volt kezdésnek. Ők kb. itt ki is estek a mi kis játékunkból.
Mellesleg karácsony után kaptunk tőlük egy másik árajánlatot, ami már rugalmasabb volt minden téren, (biztos nem telt be elég gyorsan foglalásokkal a naptárjuk, ha valaki igényli az ajánlatot szívesen elküldjük e-mailen). Ha ezt adják elsőre is nem biztos, hogy sokat filózunk más helyeken, viszont ekkor mi már tudtuk, hogy nem ezt akarjuk, de erről később.

 

 

 

 

Tókert Étterem és Panzió
Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 3.
http://www.tokertpanzio.hu/
Romantikus hely, a szabadtéri házasságkötő placc a Hámori tóra néz, kiváló hely fotózáshoz is, de az étterem részét kicsinek találtuk. 70 főre még talán OK, de 80-nál már szét lenne szórva a nép éppen ahova elfér, nem akarunk senkit elszeparálni a többiektől.
Költségek:

- polgári esküvő helyben megtartása: 10K Ft

- szervízdíj 60 főig 60K, felette 70K

- étel-ital opciók: 3 féle menü választható leves – főétel – desszert – gyümölcsasztal – éjféli kaja

a, 7000Ft - menü + teljes italfogyasztás az itallap árai szerint, strigulázós módszerrel (csak anti-alkoholistáknak ajánljuk)

b, 8500Ft - menü + üdítő + ásványvíz korlátlanul – a többi ital behozható (csak zárjegyes), (sörcsap + 3000Ft)

A menü jól hangzott, nem kóstoltuk, de az a hír járja, hogy jól főznek.

Szép-szép, de szerintünk 80 főre kicsi.

 

 

 

Talizmán Étterem
Miskolc, Vár u. 14.

Hát itt egy kicsit megállt az idő. A tulajdonosnő kedves volt, az étterem és az udvara ódon. A kert hangulatos, biztos szépen fel lehet díszíteni, de egy dimbes-dombos részen ül a násznép a szertartás alatt, ami biztosan nem kényelmes, láttam magam előtt a 87 éves nagyanyámat lefordulni a székről és begurulni a lábam alá.
A lagzihoz külön helyiséget biztosítanak, ami nem az étterem, hanem a hátsó udvarban lévő melléképület. Itt a hely egyik fele szépen fel van újítva, 100 fő kényelmesen leül U alakban, kevés díszítést igényel, de az épület másik része, ami egy árkáddal van elválasztva az asztalos résztől és ahol a zenekar és a tánc zajlana nem lett felújítva és így elég kettős hatása volt.
Biztos sokat dobott volna a helyen, ha nem ronda, taknyos, esős időben járunk ott, de nem tudott meggyőzni, főleg azért sem, mert annyira olcsó sem volt:
- kaja 6000Ft/fő (szigorúan tyúkhúsleves, sültestál vegyes körettel, éjfélkor töltött kápi)
- üdítő, ásványvíz: 240Ft/db kisüveges kiszerelés, csak helyben fogyasztható nem behozható

- szervízdíj 10%

- szállás ha kell: 4000Ft/fő (max 30 fő)

- székszoknya maslival 500Ft/darab (horror ez a székszoknya izé, mivel meg nem lehet vadítani a kedves menyasszonyokat!)

Nem voltunk elvarázsolva.

Mára ennyi, akikről még szó lesz:
Molnár Csárda
Avasi Bormúzeum és Borvendéglő
Bortanya
Régiposta Panzió

Címkék: étel ital helyszín dekor

Esküvő Kiállítás Miskolci Egyetem

2011.01.30. 20:48 | lehomme | Szólj hozzá!

Tegnap január 29-én volt Esküvő Kiállítás a Miskolci Egyetemen. Egész pontosan a kantin épületében, ahol a szakesteket is szokták tartani.
A helyi hírszájton van egy képsorozat a rendezvényről:

http://www.boon.hu/miskolc/eskuvoi-kiallitas-miskolcon/news-20110129-05565723

A saját honlapjukon is biztosan lesznek képek:

http://www.alompar.hu/

Belépő 800 forint volt, mindketten beléptünk, bár la femme többször megkérdőjelezte ennek értelmét, mivel az internetet ő már párszor átnézte mostanra. A kiállítást ami az ITC-ben volt kb két hete, azt megúsztam. La femme szerint színvonal alatti volt, pedig ő nagyon rá volt kattanva arra a kiállításra. Hiába, this is Miskolc. 

Kábé 30-40 stand volt, vőfély, fotós, sok-sok ruha férfi-női vegyesen, ékszer, dekor, stb. témakörökben, mi öltöny ügyben mentünk ki, találtunk is két jó szabóságot, majd később ha már konkrét tapasztalatunk lesz beszámolunk.

Volt egy 4 fős vonós hölgyekből álló együttes (Allegra quartet), akiket fel lehet gondolom bérelni zenének, nagyon szépen játszottak, de nem hiszem hogy eljönnek 10 órára 100+vacsiért.

Sajnos a 'válasszuk meg Borsod megye álompárját' c. bohóckodást nem tudtuk megvárni, a tomboláról is lemaradtunk, kb 30 perc alatt végigszaladtunk, begyűjtöttük a szórólapokat és már jöttünk is.

Két szerintem kakukktojás kiállító :
-          Ezoterikus? Ezotéria egy esküvőhöz? Tényleg erre van igény? 
-          Izomfejlesztő : NASA által fejlesztett mellényt forgalmaznak (sic), amely teljesen átlagosnak tűnt leszámítva a sok halott fülhallgatót, amely bele volt építve a mellénybe, hogy elektromos árammal stimulálja az izmokat.  

Érdekesség:
-  La femme látott egy párt akik a jövő!! nyári esküvőjükre készültek. Sajnálom a palit. 
-  A kiállításon csak olyan fotósokat láttam, akiket korábban neten nem találtam meg, ami fura, mert én eléggé ráfeküdtem a témára. Ráadásul ez volt az egyik küldetés, amelyet la femme rám mert bízni, mint olyat. Már találtunk ugyan fotóst, de azért ez zavart. 

Néhány kép:

 

http://www.flickr.com/photos/58946999@N02/with/5401494529/ 

Címkék: szervezés egyéb mások így csinálják

A helyszín I.

2011.01.29. 21:40 | lafemme | Szólj hozzá!

Hogyan gondolkodtunk?

Nem sok esküvőn voltunk korábban Miskolcon, de egy dolog, amiben biztosak voltunk helyszín ügyben, hogy a Petőfi utcai házasságkötő termet mindenképp szeretnénk elkerülni. Sötét, nincs hangulata és futószalagszerűen követik egymást a párok és vendégeik, nem, nem, nem, nekünk ez nem kell, nem akarjuk így ledegradálni a házasságkötésünket. Tudjuk, hogy a külső helyszíntől sem várhatunk sokkal többet, de azért csak dob egy kicsit a hangulaton, ha szabad ég, árnyas fák alatt történik a dolog. Meg praktikum szempontjából sem utolsó, ha nem kell oda-vissza ráncigálni a násznépet a Petőfi utca és a lagzi helyszíne között, úgysem akarunk dudálós konvojos vonulást keresztül a városon.

Kb ez volt a kiinduló pont a helyszín kiválasztásával kapcsolatban.

Mivel mindkét család nagy része Miskolcon vagy 50km-es körzetében él, ez lett a kiszemelt helyszín, így csak kb 15-20 főt kell utaztatni kisebb-nagyobb távolságon.

Következett tehát az internet, a lehetséges helyszínek felkutatása.

Semmiről sem volt konkrét elképzelésünk, csak azt tudtuk, hogy december közepe lévén ideje elkezdeni a keresgélést és addig már eljutottunk, hogy egy hozzávetőleges vendégszámot tudjunk mondani, kb 80 fő.
Május végében gondolkodtunk, nem kelljen a legnagyobb nyári forróságban izzadni egész nap, de utólag rá kellett jönnünk, hogy májusban azért még hűvös van esténként és nem szeretnénk bezárva tölteni az egész estét, inkább kerti party hangulatban, ahhoz meg július kell.

Kb. 10 hely jött számításba, ezekből a végén 3 maradt komoly opció.

Írok majd néhány szót minden helyről ahol jártunk, a végén pedig összehasonlító tábla infóként (2011-es árak) a számunkra leginkább tetsző ajánlatokról.

(Tudni kell, hogy mindenhol úgy számoltunk, hogy mi visszük az italokat, legalábbis nagy részét, mert hosszas kalkulációk eredményeként az jött ki, hogy így mindenképp jobban megéri)

 

Akikről szó lesz:

Avasi Bormúzeum és Borvendéglő

Bortanya

Fridolin Vendéglő

Molnár Csárda

Talizmán Étterem

Tókert Étterem és Panzió

Régiposta Panzió

Címkék: étel ital helyszín dekor

Kis esküvő vagy nagy esküvő ?

2011.01.28. 20:44 | lehomme | Szólj hozzá!

Sokat gondolkodtunk ezen a kérdésen.

Háromféle esküvő került szóba:
- Kicsi - Mi ketten meg a tanúk. 4 fő csak. Így hiperolcsó, esetleg vadromantikus?
- Közepes - Mi ketten plusz a család. Kb. 40 fő. Olcsó. A két család legalább találkozik.

- Nagy. Mi + Család + Barátok. Nekünk ez kábé 80 főt jelent. Nem sok barátunk van mi? 

Közepes előnyei:
- Kisebb hely elég.

- Kevesebb étel ital elég. 

- Zenekarra sincs nagy szükség, cd és köszönjük. 

- Összegezve olcsóbb, de a szervezése akkor is munkát igényel. 

Nagy esküvő előnyei:
- Jobb a hangulat.
- Remélhetőleg egy olyan élmény lesz ez a nap a barátokkal együtt, amire mind emlékezni fogunk. 

Az első esetet mi azért zártuk ki, mert így a családok nem ismernék meg egymást, ez olyan mintha kijelentenénk, hogy kizárjuk magunkat a családból őket pedig az életünkből. Nem adunk lehetőséget arra, hogy megismerjék egymást, minket. Ezt nem szerettük volna, a nagybácsikat, nagynéniket és persze nagyikat szívesen vesszük az életünkben.  La femme azért nagyon kedves volt, amikor azt mondta, hogy számára ez a minimál megoldás is opció, meghatódtam, mert én tényleg elég barbár módon viszonyulok ehhez a szertartás dologhoz. 

Így egy idő után, csak az volt a kérdés: hívjunk-e barátokat. A barátok jó esetben feldobják a hangulatot, arról nem is beszélve, hogy simán csak szeretnénk ha ott lennének. Mert csak. Többet nevetünk együtt, nagyobb a tánc meg a zene (zenekar kell). Mi úgy éreztük, hogy csak a családdal is van épp elég szervezés a dologban, miért-is ne hívnánk meg a barátokat és csinálnánk nagy-nagy esküvőt. 

Én ráadásul emlékeztem arra, hogy milyen volt, amikor srác koromban összehívtam a barátaimat, cégest, egyetemit, középiskolásat, sokan voltunk és mennyire örültem nekik így egyben. Jó volt, amikor ott maradt egy pár barát a buli végén a romokon és csendesen átbeszélgettük az éjszakát úgy félig részegen.  

Biztos vagyok benne, hogy nem la femme befolyásolt a nagy esküvő opció felé, de valamiért azt érzem, hogy nem volt más választásom és ennek így kellett lennie... 

Címkék: szervezés egyéb

Anyakönyvvezető

2011.01.27. 22:09 | lehomme | Szólj hozzá!

Polgári esküvő az kell, az az alap, ugye. Az egyházi az manapság opcionális, de arról később.  

Féltünk attól, hogy ez egy hosszú bürokratikus folyamat lesz, de meglepően gyorsan ment az ügyintézés. Kértünk időpontot telefonon, izé, lafemme kért időpontot, január 3-án hétfő délután leléptünk mindketten a munkahelyről és találkoztunk az anyakönyvvezetővel. 

Infó:

Legkorábban 6 hónappal a házasságkötés napja előtt kezdhető meg a hivatalos eljárás, vagyis ekkor lehet leghamarabb bejelenteni a házasságkötési szándékot, illetve legkésőbb 30 nappal előtte.
Miskolcon ez a Petőfi u. 1-3. alatt történik.
Részletek, milyen papírok kellenek:
http://www.miskolc.hu/pages/template1.aspx?id=1668683

Amit tudnotok kell mikor odamentek:
- mi lesz a menyasszony és a vőlegény neve a házasság alatt (mi megtartottuk az eddigieket, végül is eddig bevált)
- születendő közös gyermekeitek családi neve
Mindkettőre megvannak az opciók, részleteket nem tudok, mert nálunk ugye egyszerű volt, de az anyakönyvvezető szívesen elmondja.

Ha minden papírt alártak a felek akkor majd küldik a csekket, a ténylegesen a házasságkötési eljárást lefolytató anyakönyvvezető nevét azt mondták, hogy csak a kiválasztott nap előtt kb 2 héttel tudjuk meg, akkor kell vele leülni megbeszélni a részleteket.

Tipp: a portán reggel 7-től lehet telefonon időpontot kérni aznapra: 46/512-700 2120-as mellék

Van külső helyszíni szertartás, amikor kifáradnak a nagy könyvvel a választott helyszínre vagy a Petőfi utcán is lebonyolítható a dolog.
Előbbi 15 ezer forint, utóbbi 6 ezer. Mi az előbbit választottuk.
Persze a külső helyszínhez kell kérvény, arra persze illetékbélyeg is, 2200 forint.
Fontos, ezek voltak az első forintok amiket tényleg kiadtunk a dologért! Itt már tényleg komoly a szándék.

Az illetékbélyeg persze nem kapható helyben, hanem a postára kell menni érte, oda én mentem el, de én jártam jobban, lafemmenak volt egy félórás papírmunka a helyszínen, amit én nem szeretek, de mire visszaértem ő kitöltött mindent, csak aláírtam kb. 6 helyen a papírokat, mint vőlegény. Ezt fura volt olvasni, nagyon hivatalosnak tűnt a nevem mellett egy papíron, hogy VŐLEGÉNY.
 
Szerettük volna du. 5 órára a "polgárit", mert akkor nem kell sokáig szórakoztatni a vendégeket a vacsoráig, de az öt órás kezdést már elhappolták előlünk, mert hiába voltunk mi délután az első pár a hivatalos ügyfélfogadási időben, kiderült hogy az ilyen kapós dátumokra, mint július bármelyik szombatja már elkezdik délelőtt az időpontok osztogatását, nehogy kifussanak a munkaidejükből :-) Választottuk tehát a délután 4 órai kezdést.  

Az anyakönyvvezető egyébként jó fej volt, segítőkész és vette a poénjaimat is, úgyhogy lafemme most nem rugdosott bokán.

Érdekesség : ezt a könyvet bónusz adják a hivatalban, mi is csak összeszedtük a temérdek esküvői szolgáltató szórólapjával együtt. Kedves gesztus, de ha itt osztogatják, akkor egy kicsit elkéstek vele. Ez a könyv segít abban, hogy kitaláld illik-e hozzád a párod, a statisztikák szerint jók lesztek-e együtt, de ha már anyakönyvvezetőig eljutottatok, akkor nem a könyv alapján fogod meggondolni magad. Pedig lehet, hogy kellene, mivel a válási statisztikák is elkeserítőek, erről is ír. 
A könyvnek van egy keresztény beütése, elvégre az Advent kiadó adta ki. Mi örültünk neki. 

Címkék: szertartás hivatalos dolgok
süti beállítások módosítása